perjantai 27. huhtikuuta 2012

Suklaapirtelöstä

Suklaapirtelö on koukuttanut mut viime aikoina aika totaalisesti... ajattelin jakaa pari ajatusta siitä. Perusresepti mihin nojaan on yleensä tällainen, tästä tekee yhdelle lasillisen:



pari rkl chia-siemeniä liotettuna hyytelöksi
banaani
puolikas avokado (tai päärynää)
reilusti kaakaojauhetta
taatelitahnaa
macajauhe
suolaa ripaus
maun mukaan: vaniljajauhetta, inkiväärijauhetta, spirulinaa
kourallinen marjoja (mustaherukka, vadelmat, mustikka)
vettä (tai kylmää teetä)
kookoshiutaleita
kookosöljyä sulatettuna

Marjat lisäävät mielestäni raikkaamman fiiliksen pirtelöön, niitä tulee lisäiltyä nykyään aina kun niitä vain on. Pähkinät ja siemenet toimii myös tosi hyvin. Avokado tuo kermaisuutta, sitä ei tosin kannata laittaa liikaa. Taatelitahnasta on tullut mieluisin makeutus, sen voi korvata myös hunajalla ja intiaanisokerilla. Kookosöljy kannattaa tosiaan sulattaa nestemäiseksi, koska se muuten menee helposti paakuiksi, etenkin jos käyttää jäisiä marjoja. Carob-jauhe on myös oiva kombo kaakaon kanssa, ja jos nauttii illalla pirtelöä kannattaa ehkä korvata kaakao kokonaan carobilla, jos haluaa päästä nukkumaan ajoissa..

Teen nykyisin pirtelön yleensä laittelemalla ensin ihan perusaineet sekaisin, siemenet, hedelmät, nesteen ja makeutuksen. Siitä voi lisäillä mausteita sitten mielensä mukaan ja testailla pirtelön makua ja koostumusta. Pirtelöhän luonnollisesti on parasta lusikalla syötynä... (ja pikkulusikka päihittää aina isomman)

Muita mausteita ja astetta hifimpiä aineksia, mitä tulee käytettyä, on mesquite-jauhe, tocotrienols- riisinlesejauhe, opti-msm, kaakaomassa. Tämä pirtelö energisoi ja virkistää tosi mainiosti. Joskus lisään jotain hyvää maustekahvia sekaan 1-2 tl, kuten esim tällaista: Barbados. Suosittelen myös auringonkukan- ja hampunsiemeniä sekaan.
Yleensä ottaen muuten hyväksi havaittuja komboja kaakaon kanssa:

kaakao-avokado-banaani-mustaherukka/vadelma
kaakao(/CAROB!)-taateli-appelsiini
kaakao-appelsiini-punajuuri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti