sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Minä ja raakaravinto

Ajattelinpa esitellä itsenikin, taustani ja suhteeni raakaravintoon ja miksi. Olen 22-vuotias opiskelija, ja ensimmäisen kerran kiinnostuin raakaravinnosta vuosia sitten. Kasvissyöjä olen ollut melko pitkään ja vaihtelevin kausin, toisinaan vegaanimpaan suuntaan ja nykyään olen lisäillyt ruokavalioon lihaa, kananmunia ja maitotuotteita jonkin verran, koska keho on tuntunut sitä tarvitsevan. Olen harrastanut kaikenlaisia kokeellisia reseptejä keittiössä luoden kummallisia mössöjä jääkaappiin muiden ihmeteltäväksi. Olen aina ollut tosi kokeilunhaluinen keittiössä, vaihtelevalla menestyksellä..
Ravinto, vaihtoehtoiset hoitomuodot ja hyvinvointi on aina kiinnostanut ja olen tutkinut aihetta paljon lukien ja kokeillen eri juttuja. Pyrin kehon kuuntelemiseen ja vaistoon, joka kertoo mitä oma keho kulloinkin tarvitsee. Sille rupeaa herkistymään ajan myötä aina enemmän. Olen myös kokeillut paljon erilaisia ns. eksoottisia superfoodeja, joista tällä hetkellä hyväksi havaittuja suosikkeja ja ihan "peruskäyttiksiksi" itselle muodostuneita on ainakin raakakaakao ja carob, maca-jauhe, leväjauheet (spirulina, chlorella) ja chia-siemenet.
Raakaravinnosta huomaa selkeästi vireämmän energiatason, mielen kirkkauden ja hyvän olon, ei tule väsymystä tai pahoinvointia ruoan jälkeen. Uusia makuvivahteita, värejä ja elämyksiä löytyy koko ajan, varsinkin makuaistin herkistyessä ja tottuessa uusiin makuihin. Haluan syödä ruokaa, josta tulee hyvä, energinen olo ja joka on valmistettu rakkaudella. Ruoka ei ole pelkästään jotain, millä täytetään vatsa vaan myös paljon muuta, ja on kyllä huomannut, ettei ole ihan sama mitä ja miten syö. Pidän ruoan teosta paljon, joten se itse väsäily ei ole mikään ongelma, päinvastoin! Blenderi on tällä hetkellä mun opiskelijakeittiöni kirkkaana loistava keskipiste, jonka ääressä tulee pidettyä joskus pitkiäkin smoothien väsäys-sessioita. Pirtelöihin on jäänyt huomaamattaan koukkuun!!

Tavoitteena ja toiveena minulla on tältä projektilta opetella tekemään uusia ruokia ja keksiä toimivia ratkaisuja eri tilanteisiin, kuten pitkiin koulu/työpäiviin, matkustamiseen jne. Suolaisten ruokien ja varsinaisten "aterioiden" tekemiseen tahtoisin perehtyä lisää. Tähän mennessä olen idätellyt jonkin verran, ja haluaisin jatkossa myös kasvattaa vihreitä ja tutustua villiyrttien keräämiseen ja käyttöön, elämäntilanteen vuoksi se saattaa kyllä jäädä vasta kesällä toteutettavaksi. Haluaisin myös kehdata syöttää kokkailemiani raakaruokia muillekin. Tähän menneissä en ole kyllä rohjennut pahemmin syöttää kellekään tekemiäni raakaruokia, ehkä just tuomitsemisen pelosta. Ja.. koska ne ruoat näyttää joskus vaan niiiin epämääräisiltä. Ja saattaahan se maistuakin tottumattomalle tosi oudolta. Katsotaan, jos tämän projektin aikana saisi sellaisen uuden kynnyksen ylitettyä!! Onnistumisen haave se on niin suuri, kun tekee muille ruokaa!

Haasteena raakaravinnossa itselle on se, että saisi raakaravinnosta tarpeeksi maadoittavaa ja "tukevaa" ruokaa. Varsinkin talvella on tuntunut ihan ehdottomalta se, että syö lämmintä ruokaa. Oma kehotyyppi on sellainen, että lähtee todella helposti leijailemaan maadoitus irti jos syö liian kevyttä ravintoa. Fyysisiä oireita tällaisessa tapauksessa on mm. paleleminen, voimattomuus, painon tippuminen, liian kevyt uni ja vaikeudet nukkua, jatkuva nälkä ja ruuan imeytymättömyys.

Haluaisin myös löytää tapoja syödä raakaravintoa edullisesti ja helposti, siten että se sopii opiskelijan budjettiin ja elämään, sekä pohdiskella juuri tuota ruokavalion koostamista. Mitä ja miten syödä, jotta pystyisi syömään enimmäkseen raakana ja voida hyvin? Haaveena olisi ehkä just kans se n. 75-90% raakaravintoa, mikä Suomessa ainakin kesällä varmaan onkin ihan realistinen ajatus. Tällä hetkellä tuntuu, että pitäisin ruokavaliossani ainakin kalan ja riistan, kananmunan, juuston ja ehkä jotain muitakin rasvaisia maitotuotteita mielellään mukana. Tähän blogiin ajattelin jakaa ajatuksia ja kokemuksia, vinkkejä, reseptejä ja tutkia ihan ravitsemuksellista puolta ravinnosta ja sen vaikutuksia. Toiveena on myös ehkä kerätä tietynlaista "yhteisöllisyyttä" tämän asian ympärille ja kerätä yhteen samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä, joiden kanssa voi jakaa inspiraatiota ja ajatuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti